28 September 2018, NutriSEA shares its results and discusses about the way forward to ensure sustainability of the project output

01-Oct-2018 10:00:00

Last Friday, 28th of September, The NutriSEA project–Key Action 2 of the European Commission’s Erasmus + programme, shared its achievements after 3 years of implementation at the Final Conference in Phnom Penh. The Royal University of Agriculture and Ghent University co-organized the event with support of the 12 partner institutions from Europe and Asia: Belgium, France, Germany, Portugal, the Netherlands, Hungary, Cambodia, Myanmar and Vietnam.

The NutriSEA project “Network of universities and enterprises for food training in Southeast Asia” aimed to build HR capacity to ensure a sustainable food value chain model based on entrepreneurship and create added value to the natural resources supporting food production in Southeast Asia (Vietnam, Cambodia and Myanmar). Moreover, the project focuses on enhancing university-enterprise cooperation as well as regional and (inter)national cooperation and networking.

With capacity building on entrepreneurship, food science and quality, improving teaching skills and technology transfer and internationalization support from EU partners, new and updated BS, MS and PhD programmes related to food science and quality were set up at university partners in Cambodia, Myanmar and Vietnam. Besides, technology transfer offices have been reinforced at university partners in Vietnam, and new offices have been established at partner institutes of Cambodia and Myanmar.

At the final conference, representatives from the Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries, the Ministry of Education, Youth and Sport and the Ministry of Commerce were present, as well as the EU delegation, the chamber of commerce and other Cambodian universities and development partners.

During the conference, the achievements of the project were presented. The guests were very positive about the network between enterprise and university to enhance the education programmes, and the concept of university technology transfer offices. Partners, ministries, private sector and development partners discussed and highlighted the way forward and opportunities to sustain and expand the project output and outcome.