ទស្សនកិច្ចនៃគណៈប្រតិភូនៃវិទ្យាស្ថានស្រាវជ្រាវដើម្បីការអភិវឌ្ឍប្រកបដោយចីរភាព (IRD) នៃប្រទេសបារាំង

01-Dec-2017 16:20:00

ក្រោមអធិបតីភាព ឯកឧត្តមសាស្ត្រាចារ្យ បណ្ឌិត ង៉ោ ប៊ុនថាន ជាសាកលវិទ្យាធិការនៃសាកលវិទ្យាល័យភូមិន្ទកសិកម្ម​ (ស.វ.ភ.ក) និង បណ្ឌិតសាស្ត្រាចារ្យរង សេង មុំ ជាសាកលវិទ្យាធិការរងនៃ ស.វ.ភ.ក បណ្ឌិត ប៊ុនតុង បូរ៉ារិន ជានាយក នាយកដ្ឋានស្រាវជ្រាវ និងផ្សព្វផ្សាយ លោក ថេង គុច ជាអតីតប្រធាននៃការិយាល័យសហប្រត្តិបត្រការណ៍អន្តរជាតិ​ លោក ពិន ធារ៉ា ជាប្រធានប្រធាននៃការិយាល័យសហប្រត្តិបត្រការណ៍អន្តរជាតិ បណ្ឌិត នាង ម៉ាលីន នាយិការ និងបណ្ឌិត យ៊ើ អាស៊ីគិន ជានាយិការ និងនាយិការរង នៃមជ្ឈមណ្ឌលស្រាវជ្រាវ ECOLAND បានទទួលស្វាគមន៍គណៈប្រតិភូនៃ វិទ្យាស្ថានស្រាវជ្រាវដើម្បីការអភិវឌ្ឍប្រកបដោយចីរភាព (IRD) នៃប្រទេសបារាំង ដឹកនាំដោយ បណ្ឌិត Henri-Luc THIBAULTH ជាប្រធានទំនាក់ទំនងអន្តរជាតិនៃវិទ្យាស្ថាន IRD បណ្ឌិត Mars Souris ជាអ្នកតំណាងនៃវិទ្យាស្ថាន IRD មានមូលដ្ឋាននៅប្រទេសកម្ពុជា បណ្ឌិត Frédérique REIGNEY ជាអ្នកជំនាញខាងកិច្ចសហប្រតិបត្តិការវិទ្យាសាស្ត្រ នៃស្ថានទូតបារាំង បណ្ឌិត Olivier BARRETEAU ជានាយកអង្គភាពស្រាវជ្រាវរបស់អង្គភាព G-EAU  និង បណ្ឌិត Sylvain MASSUEL អ្នកស្រាវជ្រាវនៃ G-EAU ​​នៃវិទ្យាស្ថាន IRD និងបណ្ឌិត Jean-Philippe VENOT អ្នកស្រាវជ្រាវនៃ G-EAU វិទ្យាស្ថាន IRD មានមូលដ្ឋាននៅ ECOLAND។

គោលដៅនៃដំណើរទស្សនកិច្ចនេះ គឺដើម្បីពង្រឹងកិច្ចសហការរបស់ស្ថាប័នទាំងពីរនៃ ស.វ.ភ.ក និងវិទ្យាស្ថាន IRD  ព្រមទាំងការណែនាំអ្នកតំណាងនៃវិទ្យាស្ថាន IRD នៅប្រទេសកម្ពុជា។ ក្នុងអំឡុងពេលពិភាក្សា បណ្ឌិត Henri-Luc THIBAULTH បានប្រកាសដំណឹងល្អមួយ គឺវិទ្យាស្ថាន IRD បានសម្រេចផ្តល់មូលនិធិ និងវិធីសាស្ត្រស្រាវជ្រាវបែប វិទ្យាសាស្ត្រ ដល់មជ្ឈមណ្ឌលស្រាវជ្រាវ ECOLAND ជាក្រុមអ្នកស្រាវជ្រាវវិទ្យាសាស្ត្រវ័យក្មេងសហការផ្ទាល់ជាមួយ វិទ្យាស្ថាន IRD (JEAI) រយៈពេល ៣ឆ្នាំ គិតចាប់ពីឆ្នាំ ២០១៨ តទៅ។ តាមរយៈកិច្ចគាំទ្រនេះ មជ្ឈមណ្ឌលស្រាវជ្រាវ ECOLAND នឹងផ្តល់ឱកាសដល់មជ្ឈមណ្ឌលចូលរួមក្នុងដំណើរការសកម្មភាពស្រាវជ្រាវ និងការបោះពុម្ពបែបវិទ្យាសាស្រ្ត ដើម្បីក្លាយជាអង្គភាពស្រាវជ្រាវអន្តរជាតិមួយពេញលេញនាពេលអនាគត។

---------------------

Under the auspices of His Excellency Prof. Dr. NGO Bunthan, rector of Royal University of Agriculture (RUA); Ass. Prof. Dr. SENG Mom, Vice-rector of RUA; Dr. BUNTONG Borarin, director of Division of Research and Extension; Mr. THENG Kuouch, former head of PICO; Mr. PIN Thira, Head of PICO; Dr. NEANG Malyne, Director of ECOLAND; and Dr. YOEU Asikin, Deputy-director of ECOLAND; have warm welcome the delegation of French Institute of Research for Sustainable Development (IRD) led by Dr. Henri-Luc THIBAULTH, Director of International relationship of IRD and Dr. Mars SOURIS, Representative of IRD based in Cambodia; Dr. Frédérique REIGNEY, attaché of scientific coopération of French Embassy; Dr. Olivier BARRETEAU, Director of G-EAU research unit of IRD; Dr. Sylvain MASSUEL, researcher of G-EAU; Dr. Jean-Philippe Venot, Researcher of G-EAU based at ECOLAND.

The goal of this visit is to strengthen our collaboration between IRD and RUA as well as introducing the IRD representation in Cambodia. During the discussion, Dr. THIBAULTH announced a great news that ECOLAND was selected as one among 11 of JEAI (young team associated to IRD) project applicants for 3 years funding from 2018. Through this support, ECOLAND will be engaged in structuring the scientific research activities and publication to become an international research entity.